mardi 30 mars 2010

And the Winning Dinner is White!

As far as the “diner presque parfait” cooking competition, we really saved the best for last. Despite my extraordinary cooking skills, and the best efforts of us three preceding contestants, Astrid stole the show with her White dinner.

Disappointed losers? There weren’t any in sight, because we all enjoyed the best meal we’ve had in a long while.

We started the evening by popping a bottle of bubbly and snacking on hors d’oeurvres of pastry crust, cheese, and rosemary.

The first course was zucchini soup, topped with homemade croutons (INFINTELY better than store-bought, I assure you) and a crunchy morsel of fried parmesan cheese.

Next up were mussels in a white wine sauce, a French classic, with a side of wheat (this seems strange, but it’s just grains of wheat cooked like rice).

After we had scooped out the mussels and soaked up the last bits of sauce from the bowl with bread slices, we had to take a breather. Astrid served more white wine and the indispensable cheese plate.

Finally, the dessert: handmade vanilla ice cream and a chocolate cake.

What made this dinner excellent was not only the quality of the dishes, but also the presentation and the attention to detail—the crystal sugar garnish on the ice cream, the parmesan sliver in the soup, the white roses decorating the table. If I hadn’t been sitting in Astrid’s living room, surrounded by friends, I would have sworn I was in a restaurant. And a darn good restaurant at that.

We’ll be treating Astrid to a dinner out next week—I just hope it will be as good as hers was!

Zucchini Cream Soup

8 zucchinis, peeled and seeded
4 Tbsp butter
2 onions
1/2 cup white wine
4 cups stock
3/4 cup cream
salt, pepper
garlic
nutmeg
for garnish: homemade croutons, parmesan

Chop the zucchini and cook with butter and onions. Add the white wine and stock, bringing to a boil. Turn the heat off and add the cream and spices. Wait to cool, then puree. Serve the next day.

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Je suis déçue de vous dire qu’on a gardé le meilleur pour la fin ; ce n’est pas mon diner vert, mais le diner blanc, qui a gagné notre « dîner presque parfait ». Mais ne doutez pas de mes talents de cuisinière !

En revanche, je suis ravie de vous raconter le menu de la soirée, comme Astrid a bien mérité le titre de gagnante.

On a commencé avec une bouteille de champagne et des amuse-gueules au fromage et au romarin. Ensuite, Astrid nous a servi une soupe aux courgettes absolument délicieuse, avec des croutons et du parmesan par-dessus.

Par la suite, on a eu les moules au vin blanc et du blé, et finalement, un gâteau au chocolat et un parfait à la vanille.

Ce qui a rendu le diner d’Astrid vraiment merveilleux, c’était son attention aux tout petits détails : la garniture sur la soupe, du bon vin blanc, un morceau de vanille craquant sur le dessert, la présentation des plats, les roses blanches sur la table. Si je n’étais pas été assis dans le salon chez Astrid avec mes amis autour de moi, j’aurais dit que j’étais au resto !

Félicitations à Astrid et toutes les autres qui ont participé !

Soupe aux Courgettes

600g de courgettes
60g de beurre
120g d´oignons
120ml de vin blnc
900ml de bouillon
180ml de crème
sel, poivre, ail, muscade

D´abord il faut enlever la peau des courgettes et les épépiner.

Couper les corgettes et les faire cuire avec le beurre et les oignons.
Ajouter le vin blanc et le bouillon, et faire bouillir la soupe.
Ajouter la crème à la fin et déguster avec les épices... puis réduire la soupe en purée.

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