mercredi 3 mars 2010

Estouffadou


Dans le marché de Nice, je suis tombée sur un dessert merveilleux qui s’appelait « éstouffadou ». Tout de suite je me suis dit, je dois le refaire à la maison. Tout ce que j’avais comme recette c’était les ingrédients : de la polenta ; de la poudre d’amandes, du beurre ; et du sucre. A partir de ce moment j’ai inventé la recette, avec un grand succès. Pour que la recette de ce gâteau délicieux ne soit pas perdue, je la partage avec vous :

Estouffadou

170 g polenta (moyenne), pas cuite
200 g poudre d’amandes
170 g sucre
250 g beurre, fondu
sel
1 œuf
1 sachet de sucre vanillé

1. Mélanger tout.
2. Verser dans le moule et enfourner pour 35 minutes au four de 180°C.
3. Découper en carrés et servir froid.

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While in Nice I came happily across one of the most delicious sweets I have ever tasted—it was a bar made out of uncooked polenta, retaining the crunchy, grainy texture of the polenta in a flaky butter-almond mixture. Very simple, very unusual, and very, very good. I searched days afterward for the recipe, in vain. If this dessert exists outside of the Nice market, it does not go by the name “estouffadou.” Knowing only the basic ingredients—polenta, almond powder, sugar, and butter—I attempted to recreate the recipe at home. I threw an egg and a pinch of salt in, and I think a bit of vanilla would have done nicely as well. And, the “estouffadou” came out—perfect! So that this recipe won’t be lost to future generations, I’m passing it on to you.

Estouffadou

1 cup uncooked polenta (medium grain)
1 cup almond powder
¾ cup sugar
1 cup melted butter
a pinch of salt
1 egg
1 teaspoon vanilla

1. Mix all ingredients.
2. Spread into a brownie pan and bake for 35 minutes in a 350 F oven, until a knife inserted in the center comes out clean.
3. Let cool. Cut into bars and serve at room temperature.

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